Accessibility icon

Novi pozivi za potporu infrastrukturama za digitalno povezivanje u vrijednosti od 258 milijuna eura

20. siječnja 2022.

Europska komisija je objavila prve pozive na podnošenje prijedloga u okviru digitalne komponente Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Digital).

S planiranim proračunom od 258 milijuna eura pozivima se nastoji poboljšati infrastruktura za digitalno povezivanje, posebno gigabitnih i 5G mreža diljem Unije te pridonijeti digitalnoj transformaciji Europe.

Komisija će sufinancirati mjere čiji je cilj opremiti glavne europske prometne pravce i pružatelje ključnih usluga u lokalnim zajednicama s 5G povezivošću, kao i mjere za uvođenje ili nadogradnju ključnih mreža koje se temelje na naprednim tehnologijama.

Pozivi će biti usmjereni i na infrastrukturu za povezivanje usluga u oblaku, infrastrukturu za digitalne globalne pristupnike kao što su podmorski kabeli, te na pripremne mjere za uspostavu operativnih digitalnih platformi za prometnu i energetsku infrastrukturu diljem EU-a.

Druga generacija digitalne komponente Instrumenta za povezivanje Europe (CEF-2) (2021. – 2027.) temelji se na prethodnoj generaciji kojom se podupiru prekogranične digitalne infrastrukture i usluge te besplatan pristup internetu za lokalne zajednice u okviru inicijative WiFi4EU iz razdoblja 2014. – 2020.

Više informacija potražite na stranicama Europske komisije.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei.

Članak/natječaj je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti 1.4. Mjere informiranja za (potencijalne) korisnike u sklopu projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“.

Najnovije