Accessibility icon

Novi programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti Hrvatskoj već u ovoj godini donose gotovo 30 milijuna eura

7. travnja 2021.

Nova generacija programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti 2021.-2027. predstavljena je 26. ožujka 2021. na videokonferenciji “Novi početak za bolje sutra- Erasmus+ i Europske snage solidarnosti” u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Program Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Omogućuje stjecanje novih znanja, iskustava i vještina svim generacijama – od vrtićke do starije dobi. Novi program Erasmus+, zahvaljujući gotovo dvostruko većem proračunu u odnosu na prethodni program, bit će u razdoblju 2021. – 2027. još uključiviji i inovativniji te usklađen s digitalnom i zelenom tranzicijom.

Za projekte u okviru programa Erasmus+ Republika Hrvatska na raspolaganju ima iznos veći od 28 milijuna EUR, odnosno preko 210 milijuna kuna u prvoj programskoj godini. U Hrvatskoj je u projektnim aktivnostima sudjelovalo preko 112.000 građana svih generacija, iz ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, visokih učilišta, pučkih učilišta, muzeja, knjižnica, organizacija koje rade s mladima i mnogih drugih, njih ukupno 1565. Od 112 000 sudionika njih čak 57 tisuća bilo na mobilnosti u inozemstvu. Tijekom proteklog sedmogodišnjeg razdoblja u Republici Hrvatskoj je ugovoreno više od 2800 Erasmus+ projekata, za čije je sufinanciranje Hrvatska na raspolaganju imala više od 160 milijuna eura bespovratnih sredstava, a za projekte je ugovorila  99% dostupnih financijskih sredstava.

Program Europske snage solidarnosti u Hrvatskoj se provodi od 2018. godine. Od 2018. do 2020. hrvatski su korisnici za projekte imali na raspolaganju 4,2 milijuna eura, a ugovorili su gotovo 90% posto sredstava. U programu je sudjelovalo 2.500 domaćih i stranih sudionika, a među njima je bilo više od polovice mladih s manje mogućnosti.

U narednom sedmogodišnjem razdoblju s okvirnim proračunom od 1,009 milijardi eura ponudit će brojne mogućnosti za volonterske aktivnosti i projekte solidarnosti za najmanje 270.000 mladih Europljana. Prema najavama u 2021. godini hrvatski će korisnici imati na raspolaganju oko 1,4 milijuna eura.

Više informacija potražite na internetskim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

Najnovije