Accessibility icon

Objavljeni Prvi pozivi za podnošenje prijedloga u okviru programa Digitalna Europa

22. studenoga 2021.

 

Europski parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument Europske unije posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeća i kod građana, a u srijedu, 17.11.2021. Europska komisija je objavila prve pozive na podnošenje prijedloga u okviru programa Digitalna Europa.

Pozivi su namijenjeni poduzećima, organizacijama i javnim upravama država članica EU-a te subjektima iz drugih zemalja pridruženih programu Digitalna Europa.

Bespovratna sredstva bit će usmjerena na ulaganje više od 415 milijuna eura do kraja 2022. u infrastrukturu oblaka, podatkovne prostore, umjetnu inteligenciju, kvantnu komunikacijsku infrastrukturu, unapređenje digitalnih vještina ljudi i na projekte kojima se promiče sigurniji internet, suzbija seksualno zlostavljanje djece i dezinformiranje.

Značajna sredstva – oko 43 milijuna eura bespovratnih sredstava, izdvojit će se za pružanje potpore kibersigurnosti u zdravstvenom sektoru, kao i uvođenje mreže nacionalnih koordinacijskih centara kako bi se državama članicama pomoglo u provedbi relevantnog zakonodavstva EU o kibersigurnosti.

Prvi poziv na podnošenje prijedloga otvoren je i za uspostavu i uvođenje mreže europskih digitalnoinovacijskih centara (EDIH). Tim će se centrima podupirati privatna poduzeća, uključujući MSP-ove i novoosnovana poduzeća, te javni sektor u digitalnoj transformaciji.

Pozivi su otvoreni do 22.2.2022.

Više informacija dostupno je na stranicama Programa.

Najnovije