Accessibility icon

Odgovor na koronavirus: 135 milijuna eura iz kohezijske politike za jačanje zdravstvenog sektora i potporu gospodarstvu u Hrvatskoj

11. rujna 2020.

Komisija je odobrila izmjenu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kojim se preusmjerava gotovo 135 milijuna eura sredstava za kohezijske politike kako bi se Hrvatskoj pomoglo u borbi protiv posljedica krize uzrokovane koronavirusom. Konkretno, 50 milijuna eura iz fondova EU-a bit će namijenjeno za kupnju medicinske i zaštitne opreme za više od 1200 bolnica, drugih zdravstvenih ustanova i domova za njegu starijih osoba, dok će hrvatskim MSP-ovima staviti na raspolaganje gotovo 85 milijuna eura za nastavak poslovanja i spašavanje radnih mjesta.
Osim toga, program će se privremeno sufinancirati sa 100% sredstava iz proračuna EU-a.Izmjene su moguće zahvaljujući iznimnoj fleksibilnosti Investicijske inicijative kao odgovora na koronavirus (CRII) i Investicijske inicijative plus kao odgovora na koronavirus (CRII+) kojima se državama članicama omogućuje da financijska sredstva u okviru kohezijske politike iskoriste za potporu sektorima koji su najizloženiji pandemiji i njezinim gospodarskim posljedicama, kao što su zdravstvo, MSP-ovi i tržišta rada.
Više informacija dostupno je na poveznici.

 

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei.

Članak/natječaj je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti 1.4. Mjere informiranja za (potencijalne) korisnike u sklopu projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“.

Najnovije