Accessibility icon

Održana edukacija na temu „Javna nabava i EU fondovi“ i „Najčešće pogreške u provedbi infrastrukturnih projekata financiranih iz fondova EU“

7. listopada 2020.

Dana 6. i 7. listopada 2020. godine u organizaciji javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove održane su edukacije na temu „Javna nabava i EU fondovi“ i „Najčešće pogreške u provedbi infrastrukturnih projekata financiranih iz fondova EU“. Cilj radionica bio je upoznati polaznike općenito s pravilima javne nabave i primjenom Zakona o javnoj nabavi u sklopu projekata financiranih iz EU fondova te im dati konkretne primjere kako uspješno provesti javne nabave u sklopu svojih projekata, s posebnim naglaskom na potencijalne financijske korekcije koje se mogu pojaviti kao rezultat nepravilnosti u postupcima nabava. Drugi dan radionice bio je posvećen provedbi javne nabave i najčešćim pogreškama u sklopu infrastrukturnih projekata, gdje su polaznici dobili niz korisnih informacija i konkretnih primjera o tome kako pravilno i uspješno spremiti dokumentaciju o nabavi i provesti sam postupak nabave sukladno pravilima EU-a.

Edukacije su bile namijenjene predstavnicima javnopravnih tijela s područja Istarske županije, kako bi se osnažilo njihove kapacitete u području pripreme projekata financiranih iz europskih fondova, odnosno konkretno u provedbi postupaka javne nabave, te time pridonijelo uspješnosti regije u povlačenju EU sredstva.

Edukacije su organizirane u sklopu projekta Suradnjom i znanjem do snažne EU regije kojeg provodi Regionalni koordinator.

Projektom Suradnjom i znanjem do snažne EU regije daje se snažna podrška javnom sektoru Istarske županije u pripremi i provedbi EU projekata te uređuje kvalitetan sustav strateškog planiranja u kojem se Regionalni koordinator Istarske županije pozicionira kao ključni čimbenik u regionalnom razvoju županije. Svrha projekta je osnažiti kapacitete javne ustanove i osigurati njezin rad, pružanje stručne pomoći javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi razvojnih projekata putem EU fondova, jačanje njihovih kapaciteta te koordinacija poslova strateškog planiranja i poticanja regionalnog razvoja u Istarskoj županiji. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.627.639,62 kn, od čega je 14.983.493,62 kn sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Projekt je započeo u lipnju 2019. i traje do kraja prosinca 2023. godine, te će u tome periodu biti provedeno niz različitih radionica s primarnim fokusom na učinkovitu pripremu i provedbu EU projekata te kvalitetno upravljanje sustavom strateškog planiranja Istarske županije.

 

 

 

Najnovije