Accessibility icon

Održana informativna radionica „Financijski instrumenti u javom sektoru s naglaskom na Mehanizam za pravednu tranziciju“

15. rujna 2023.

Dana 14. rujna 2023. godine u organizaciji Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove održana je informativna radionica „Financijski instrumenti u javom sektoru s naglaskom na Mehanizam za pravednu tranziciju“.

Ova informativna radionica za potencijalne korisnike organizirana je u suradnji s Europskom investicijskom bankom – EIB, Europskom komisijom, Europskom izvršnom agencijom za klimu, infrastrukturu i okoliš – CINEA, Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak – HBOR te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH.

Sudionici su mogli čuti gospođu Slađanu Čosić iz Europske investicijske banke (EIB) u Hrvatskoj koja je govorila o EIB-ovom pristupu pravednoj tranziciji.

Zatim je gospodin Darjan Dragičević iz Europske komisije (DG REGIO) predstavio Mehanizam za pravednu tranziciju na razini EU-a, njegov značaj za Hrvatsku, uključujući i razloge za odabir prioritetnih regija.

Potom su gospodin Vedran Kršek iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH i gospođa Ivana Dragišić iz Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove predstavili prilike za rješavanje društvenih, gospodarskih i ekoloških izazova radi prelaska na klimatski neutralno gospodarstvo kroz sufinanciranje ulaganja sredstvima Fonda za pravednu tranziciju u RH i na obuhvaćenom području Istarske županije.

Gospodin Miha Švent iz Europske investicijske banke i gospođa Sintia Farah iz Europske komisije (DG REGIO) predstavili su instrument za kreditiranje u javnom sektoru – PSLF u okviru Mehanizma za pravednu tranziciju. PSLF čini kombinaciju bespovratnih sredstava iz proračuna EU-a te zajmova Europske investicijske banke (EIB) kako bi se mobilizirala javna ulaganja kojima će se zadovoljiti razvojne potrebe područja pravedne tranzicije.

Na kraju je gospođa Cinzia Zubin iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak – područni ured Istra predstavila HBOR-ove programe namijenjene javnopravnim tijelima s naglaskom na Nacionalni plan oporavka i otpornosti RH 2021.-2026.

Radionici je prisustvovalo više od 40 predstavnika javnopravnih tijela s područja Istarske županije kao i predstavnici Sisačko-moslovačke županije.

                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei.

Članak/natječaj je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti 1.4. Mjere informiranja za (potencijalne) korisnike u sklopu projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“.

 

Najnovije