Accessibility icon

Održana konferencija na temu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i održivog urbanog razvoja

18. svibnja 2022.

U Zagrebu je 17. svibnja održana konferencija na temu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i održivog urbanog razvoja na kojoj su sudjelovali i predstavnici Regionalnog koordinatora Istarske županije.
Konferencija je imala za cilj informirati javnost o ITU mehanizmu, informirati predstavnike jedinica lokalne samouprave i sve zainteresirane o novom programskom razdoblju ali i čuti iskustva gradova koji su već provodili projekte kroz ITU mehanizam.
Do sada je ITU mehanizam koristilo 8 gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek Zadar, Slavonski Brod, Pula i Karlovac) te je u razdoblju 2014.-2020. godine ugovoreno 127 projekata ukupne vrijednosti 2,31 milijardi kuna.
Za novo programsko razdoblje ITU mehanizam uključivat će 8 urbanih aglomeracija koje su bile uključene do sada, te čak novih 14 gradova koji su ujedno i sjedište županija (Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Vinkovci, Koprivnica, Vukovar, Čakovec, Požega, Virovitica, Krapina, Gospić i Pazin).

Kako je istaknula ministrica Tramišak, Hrvatska je sukladno EU regulativi za ITU mehanizam izdvojila preko 12,9 % sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te će ITU gradovi na raspolaganju imati oko 679,6 milijuna eura za svoje projekte. Ministrica je pojasnila kako će veliki zamah urbanom razvoju biti osiguran kroz Integrirani teritorijalni program – novi operativni program za financijsko razdoblje 2021.-2027. Ovaj program osmišljen je upravo za jačanje uloge gradova kao urbanih središta i to kroz ciljane javne pozive za gospodarstvenike i poduzetnike, kao i za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, kulturnu baštinu, turizam, brownfield lokacije, čisti i pametni gradski promet, pilot projekte na razini gradskih naselja i četvrti te energetsku učinkovitost, zelenu infrastrukturu, ulaganja u višenamjensku infrastrukturu i javne površine te razvoj poduzetništva u urbanim područjima.

Na konferenciji su također istaknute bojne prednosti teritorijalnog pristupa iz perspektive 2014. – 2020. koje su bile podloga za programiranje novog financijskog razdoblja i jedan od argumenata za proširenje teritorijalnog pristupa na nove gradove.

Snimka konferencije dostupna je na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=8dki29bcf1s

 

Najnovije