Accessibility icon

Održana konstituirajuća sjednica novog saziva Otočnog vijeća

5. listopada 2022.

Sukladno odredbama Zakona o otocima, konstituirajuća sjednica novog saziva Otočnog vijeća održana je 4. listopada 2022. godine u Gradu Krku. Vijeće je savjetodavno tijelo ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u postupku izrade i provedbe programa, planova, projekata, mjera i aktivnosti održivog razvoja otoka. Čine ga predsjednica i zamjenik predsjednice Vijeća te 46 članova, koji su predstavnici Hrvatskog sabora, tijela državne uprave i nadležnih javnopravnih tijela, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, regionalnih koordinatora iz obalno-otočnih jedinica područne (regionalne) samouprave, otočnih razvojnih dionika te znanstvene i stručne zajednice.

Ministrica Tramišak, predsjednica Otočnog vijeća, naglasila je da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koordinator svih razvojnih politika vezanih uz otoke, ali su u predstojećem razdoblju i pred drugim nadležnim ministarstvima veliki izazovi u stvaranju pretpostavki za uspješnu realizaciju ulaganja u unaprjeđenje kvalitete i dostupnosti javnih usluga na otocima. U okviru Integriranog teritorijalnog programa (ITP) 2021. – 2027. predviđena je zasebna alokacija sredstava od približno 150 milijuna eura, namijenjena isključivo ulaganjima u otoke. Otočni subjekti imat će i mogućnost korištenja bespovratnih sredstava apliciranjem na druge pozive u sklopu višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine.
Pored navedenog, ministrica je naglasila da je od 2014. do 2018. godine iz fondova Europske unije u otoke uloženo više od 8 milijardi kuna te se na svakom hrvatskom otoku već mogu vidjeti brojni primjeri uspješnih projekata. Obzirom na povećanje raspoloživih sredstava namijenjenih otocima, ministrica Tramišak istaknula je da će zasigurno u razdoblju koje je pred nama biti ostvareno još mnogo zapaženih rezultata.
Na konstituirajućoj sjednici usvojen je Poslovnik o radu Otočnog vijeća, predstavljeni su rad Uprave za otoke Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Registar otoka i mogućnosti ulaganja u otoke. Sjednici je u svojstvu članice prisustvovala i predstavnica Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove.

Najnovije