Accessibility icon

Održana mrežna konferencija Pilot projekta ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija – Hrvatska: uvodna konferencija za školsku godinu 2021./2022.

15. veljače 2022.

Pilot projekt ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija – Hrvatska uspješno je započeo s provođenjem aktivnosti u ovoj školskoj godini. Svi zainteresirani imali su prilike u petak, 11. veljače sudjelovati na  mrežnom događaju kojim je započela provedba Pilot projekta s ukupno osam uključenih škola iz Hrvatske i Italije.

Konferenciju je otvorila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, nakon koje su sudionike pozdravili voditeljica inicijative Open Cohesion u Italiji Simona De Luca, ravnatelj Sektora za kohezijsku politiku talijanskog Vijeća ministara Massimo Gerli i voditeljica Upravljačkog tijela za Program Interreg V A Italija – Hrvatska 2014-2020 Flavia Zuccon.

Uvodnu mrežnu konferenciju kojom je službeno započeo Pilot projekt ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija – Hrvatska organizirali su koordinatori ASOC projekta iz Italije u suradnji s predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ciljem da se uključenim školama predstavi Pilot projekt i njegove glavne aktivnosti, i pruže osnovne informacije o Europskoj teritorijalnoj suradnji i Interreg Programu Italija – Hrvatska. Također su predstavljena talijanska i hrvatska iskustva u provedbi programa U školi otvorene kohezije proteklih godina.

Konferenciji su nazočili regionalni koordinatori, predstavnici i predstavnice Informacijskih centara Europe Direct iz Hrvatske i Italije, te predstavnici srednjih škola iz Hrvatske i Italije koji će sudjelovati u provedbi Pilot projekta. Na konferenciji je predstavljen provedbeni kalendar Pilot projekta s planiranim datumima održavanja mrežnih edukacija za voditelje/ice projekata, a predstavljeni su i projekti između kojih će svaki hrvatsko-talijanski par srednjih škola moći izabrati jedan projekt kao temu svog istraživanja.

Na samom kraju konferencije definirani su parovi talijanskih i hrvatskih škola koje će surađivati na provedbi Pilot projekta tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Radi se o sljedećim parovima škola:

Italija Hrvatska
IIS “Giovanni Boccardi”, Termoli Srednja škola Buzet, Istarska županija
IIS “Ettore Majorana”, Brindisi Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar, Zadarska županija
IIS “Alessandro Volta”, Pescara Gimnazija Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija
IIS “Grazia Deledda – Max Fabiani”, Trieste Srednja škola Duga Resa, Karlovačka županija

Kao sljedeći korak, na konferenciji je najavljeno održavanje prve mrežne edukacije 17. veljače 2022. godine na kojoj će biti prikazani obrazovne teme i sadržaji koje će voditelji prenijeti učenicima u svojim školama. Mrežne edukacije se održavaju zasebno na talijanskom i hrvatskom jeziku, a škole su pozvane da budu u međusobnom kontaktu radi početka suradnje.

Najnovije