Accessibility icon

Održana prva radionica u sklopu JTPeers projekta suradnje

6. lipnja 2024.

Dana 5. lipnja 2024. godine održana je prva po redu online radionica u sklopu JTPeers projekta suradnje. Radionicu je održao Zdeněk Hušek, stručnjak i menadžer za inovacije te voditelj tima za regionalnu inovacijsku strategiju regije Usti u Češkoj Republici.

Radionica je bila namijenjena istarskim korisnicima/prijaviteljima operacija predviđenih Teritorijalnim planom za pravednu tranziciju, a koje se odnose na ulaganja u poduzetničku infrastrukturu te razvoj poljoprivredne i prehrambene poduzetničke infrastrukture.
Na radionici su obrađene ključne teme i primjeri dobre prakse vezani uz uspostavu i upravljanje poduzetničkom infrastrukturom (inovacijski ekosustavi, organizacijski modeli, studije slučaja), čime su istarski korisnici stekli zanimljive i korisne informacije te ojačali vlastite kapacitete za provedbu projekata. Nastavak edukacije predviđen je za 12. lipnja kada će se održati druga edukacija u sklopu JTPeers projekta.

Projekt JTPeers Exchange odobren je Regionalnom koordinatoru Istarske županije za europske programe i fondove nakon uspješne prijave na natječaj Europske komisije, a ima za cilj ojačati kapacitete regionalnog koordinatora i ostalih relevantnih dionika iz Istarske županije za provedbu projekata previđenih u okviru Teritorijalnog plana za pravednu tranziciju odnosno Fonda za pravednu tranziciju, koji se financira iz Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. Jačanje kapaciteta odvija se putem suradnje i razmjene iskustva s g. Zdeněkom Hušekom, češkim stručnjakom za pravednu tranziciju s dugogodišnjim iskustvom iz područja poduzetničke infrastrukture.

Fond za pravednu tranziciju novi je financijski mehanizam putem kojeg će EU, u skladu s ciljem postizanja klimatske neutralnosti EU-a do 2050. i Europskim zelenim planom, pružiti financijsku potporu i tehničku pomoć članicama na koje će prelazak na zeleno gospodarstvo najviše utjecati. Bespovratna sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju namijenjena su regijama koje su najizloženije tranzicijskim izazovima, odnosno regijama s višim emisijama ugljikovodika i regijama u kojima je velik udio stanovništva zaposlen u industrijama fosilnih goriva.

U RH su sredstva predviđena za Istarsku i Sisačko-moslavačka županiju, kao dvije regije s najintenzivnijim emisijama stakleničkih plinova te procesnim postrojenjima koja prouzrokuju te emisije. U Istri je riječ o 6 jedinica lokalne samouprave: Grad Labin, Grad Pula te Općine Kršan, Raša, Sv. Nedelja i Pićan, kojima će biti pružena potpora iz Fonda za pravednu tranziciju, s ciljem ublažavanja prelaska na ugljično neutralno gospodarstvo i poticanja diversifikacije područja.

Najnovije