Accessibility icon

Održana završna konferencija projekta + Resilient

8. travnja 2022.

Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva  održale su 7.4.2022. završnu konferenciju projekta +Resilient „Društvene inovacije i društveno poduzetništvo u Istri: Što i kako dalje?“ u Zajednici Talijana u Puli.

Konferenciju je otvorio pročelnik Kabineta župana Istarske županije, g. Ivan Glušac izrazivši podršku Istarske županije razvoju društvenih inovacija i društvenog poduzetništva u Istri. Nakon uvodnih govora slijedilo je izlaganje Tea Petričevića, direktora ACT Grupe koji je predstavio prilike razvoja društvenog poduzetništva u kontekstu nove financijske perspektive na nacionalnoj i europskoj razini. Lana Lovašić, stručnjakinja u području društvene ekonomije predstavila je Prijedlog javne politike za podršku razvoju društvenih inovacija i društvenog poduzetništva u Istri koja sadrži analizu stanja, te zaključke i preporuke temeljene na provedenom istraživanju i prijedlozima ključnih organizacija iz Istarske županije. Prijedlog javne politike za podršku razvoju društvenih inovacija i društvenog poduzetništva u Istri kruna je višegodišnjeg participativnog rada Regionalnog koordinatora IŽ, Zaklade Istra i svih relevantnih dionika kroz mnogobrojne projektne aktivnosti u koje je tijekom provedbe projekta uključeno preko 140 raznih organizacija iz Istre i Hrvatske.

U nastavku manifestacije održan je okrugli stol „Što i kako dalje?“ koji je okupio stručnjake iz različitih područja i sektora relevantnih u području društvenog inoviranja i društvenog poduzetništva. Okruglom stolu prisustvovali su Sanja Labinjan – JU AURORA, Lana Lovašić – Unite US Consulting, Teo Petričević i Jelena Anđelić – ACT Grupa, Kristina Afrić Rakitovac – FET Pula, Sven Maričić – UNIPU, Jasna Vekić – GDCK Pula, Renata Kiršić – POU Labin, Antonia Babić – Grad Pula, Borjan Batagelj – Grad Labin, Tamara Kiršić – IDA,  Danijela Kasumović Maružin – društveno poduzeće Punkt, Sandra Ćakić Kuhar – Dom za starije i nemoćne osobe Poreč, Stipe Efendić – CERURA HR i Božica Peruško – društveno poduzeće Julijan.

U sklopu konferencije održan je i Sajam društvenih poduzetnika. Svoje usluge i proizvode predstavili su društveni poduzetnici: pulski Bistro PUNKT koji zapošljava osobe s invaliditetom, Centar za društveno poduzetništvo Labin – društveno poduzeće koje zapošljava ranjive skupine; Udruga Merlin koja kroz lutkarske predstave popularizira kulturnu i povijesnu baštinu Istre, te promiče ženska i manjinska prava, labinsko društveno poduzeće Mediteranski kiparski simpozij, KopriVITA koja proizvodi prehrambene i druge proizvode s dodatkom koprive, a u svoje poslovanje uključuje pripadnike marginaliziranih skupina; društveno odgovorni studio za dizajn i digitalni tisak Lapo Lapo/udruga Prizma; Zajednica braniteljskih zadruga koja okuplja zadružne organizacije i OPG-ove pružajući pristup tržištu rada hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, te Centar za ruralni razvoj CERURA HR Sinj koji je predstavio Hrvatsku mrežu društvenih poduzetnika. Uz postojeća društvena poduzeća na sajmu su se predstavile i novonastale društveno poduzetničke ideje: Praonica rublja Prihvatilišta za beskućnike GDCK Pula koja će zapošljavati beskućnike, Kuća filantropije „Feel good house“, interaktivni filantropski multimedijalni edukativni centar  Pula te Radionica namještaja Društva osoba s invaliditetom Rovinj koja će nuditi usluge popravka i restauracije starog namještaja.

Projekt +Resilient sufinanciran je iz programa Interreg Mediteran 2014-2020 iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U projektu sudjeluje 13 partnera iz 7 zemalja Mediterana, a cilj mu je umrežiti, povezati i prenijeti znanja i dobre prakse poticanja i razvijanja društvenih inovacija te utjecati na kreiranje jače institucionalne podrške na europskoj razini.

Najnovije