Accessibility icon

Održani uvodni sastanci s poduzetnicima na temu Plana industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske

14. travnja 2022.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u prosincu 2020. godine započelo proces industrijske tranzicije NUTS 2 regija, u koji su uključene: Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Sjeverna Hrvatska, kao regije koje imaju potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti, koristeći šanse koje nude globalni trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanje produktivnosti što predstavlja reformu i značajan iskorak u vođenju regionalne politike.

Provedba procesa industrijske tranzicije ima za cilj jačanje regionalne konkurentnosti kroz aktivnosti pametne specijalizacije i jačanje pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti, a isto će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije i to u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa za što je predviđena alokacija od 506 milijuna eura.

Ministarstvo je ranije raspisalo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti za svaku od pojedinih regija u okviru kojeg je pristiglo više od 1200 prijava zainteresiranih poduzetnika koji će imati priliku sudjelovati u kreiranju javnih politika za industrijsku tranziciju svojih regija.

Na uvodnome sastanku s poduzetnicima predstavnici ministarstva prezentirali su poduzetnicima mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije u kontekstu industrijske tranzicije te predstavili analizu mapiranja dionika regionalnih lanaca vrijednosti regija Sjeverne Hrvatske te Jadranske Hrvatske kao i način rada strateških foruma za regionalne lance vrijednosti.

Sastanku je virtualnim putem sudjelovalo oko 200 sudionika iz Jadranske Hrvatske, od čega 50-ak njih iz Istarske županije.

Tijekom travnja i svibnja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zajedno s poduzetnicima i ostalim partnerima ovog procesa, radit će na izradi akcijskih planova za regionalne lance vrijednosti kojima će se definirati elementi budućih javnih poziva za industrijsku tranziciju u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa koji će konačno i biti raspisani po usvajanju operativnih programa od strane Europske komisije.

Najnovije