Accessibility icon

Panel rasprava u Poreču – EU fondovi su snažan motor u razvoju Istarske županije

19. listopada 2023.

Povodom obilježavanja 30 godina od svog osnutka, Istarska županija je jučer organizirala 6. u nizu panel raspravu pod nazivom „Europski put Istarske županije – Kako su EU fondovi doprinijeli razvoju Istre?“, koju su otvorili gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić i zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika.

Na samome početku, zamjenik župana Demetlika prisjetio se početaka i izazova prilikom osnutka Istarske županije.

„Imali smo jasnu viziju, zajedništvo građana i političku snagu vođenja te smo se od samih početaka orijentirali proeuropski, pa smo tako ušli u Skupštinu Europskih regija, zatim i u Jadransko-jonsku euroregiju, a otvorili smo i ured u Bruxellesu još 2004. godine. Nismo čekali ulazak u EU, već smo sami poticali razvoj kroz razne programe, fondove, agencije, kreditne linije, a prvi smo osnovali i Istarsku razvojnu agenciju čime smo osigurali pomoć i poticaje našim građanima u svim segmentima. Zahvaljujući svemu navedenom i vrijednom radu naših ljudi, danas je Istarska županija najrazvijenija županija u Hrvatskoj nakon Grada Zagreba.“ – kazao je zamjenik Demetlika.

Panel raspravu otvorila je ravnateljica Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove Ivana Dragišić, koja je govorila o počecima europskog puta u Istri i viziji potrebnoj za uspostavu kontakata i prijateljstava, a koja su vodila do prvih inicijativa i realizacije primjera dobre prakse. Dragišić je poručila i kako je vrlo važno nastaviti ulagati u ljude i ljudski potencijal koji će raditi na EU projektima.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan se osvrnula na razvoj infrastrukture u obrazovnom sustavu kroz europske fondove, podsjetivši da je Županija osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma Pula.

„Ako tu ubrojimo i područne škole, onda dolazimo do 80-tak zgrada, tako da smo vrlo brzo shvatili kako naša vlastita sredstva nisu dovoljna za pravilan razvoj te smo krenuli u potragu za dodatnim načinima financiranja kroz europske fondove. Kako bismo to ostvarili, prvotno smo u najvećoj mjeri riješili vlasničke odnose kako bismo stvorili preduvjete za kandidiranje na europske fondove. Tu je bila izuzetno važna i dugogodišnja veza s našim nekadašnjim Upravim odjelom za međunarodnu suradnju i europske integracije, a današnjim Regionalnim koordinatorom za europske programe i fondove, i bez te naše sinergije ne bi bilo realizirano toliko uspješnih projekata.“ – kazala je pročelnica predstavivši daljnje planove Istarske županije po pitanju EU fondova.

Statističke brojke koje potvrđuju uspješan europski put Istre iznio je Lovro Novoselac, načelnik Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje ESI fondova pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koji je kazao kako je u razdoblju od 2014. do 2020. na razini Republike Hrvatske bilo ugovoreno 18.300 europskih projekata od čega se oko 1,150 ili 6 % odnosi na Istarsku županiju, što predstavlja iznadprosječnu uspješnost.

Na panel raspravi su sudjelovali i Ines Kersan-Škabić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, Natalia Zielinska, predsjednica HUP – Udruge profesionalaca za fondove Europske Unije (HUPEUPRO), Goran Mrvoš, direktor tvrtke INFOSIT d.o.o.  te Milan Laković, direktor tvrtke Odvodnja Poreč d.o.o.

Nakon panel rasprave sudionici su obišli Centar za posjetitelje „La mula de Parenzo“, koji je u potpunosti financiran EU sredstvima.

 

 

Najnovije