Accessibility icon

Parlament odobrio novi program „EU za zdravlje”

10. ožujka 2021.

Eurozastupnici su usvojili program „EU za zdravlje” za razdoblje 2021.–2027. koji će povećati pripravnost zdravstvenih sustava EU-a na buduće prijetnje zdravlju i pandemije. Glavni ciljevi programa uključuju jačanje zdravstvenih sustava podržavanjem država članica u međusobnom koordiniranju i dijeljenju podataka te povećanje dostupnosti lijekova i medicinskih proizvoda po povoljnijim cijenama.

Budući da je cilj povećati otpornost zdravstvenih sustava, program „EU za zdravlje” trebao bi ih temeljito pripremiti na velike prekogranične prijetnje zdravlju. To bi trebalo omogućiti Uniji da se suoči s budućim epidemijama, ali i dugoročnim izazovima, kao što su starenje stanovništva i zdravstvene nejednakosti.

U okviru programa podupirat će se i mjere povezane s e-zdravstvom i uspostava europskog podatkovnog prostora u zdravstvu. Podupirat će se i promicanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, uključujući u području spolnog i reproduktivnog zdravlja, poboljšanje mentalnog zdravlja i ubrzanje borbe protiv raka.

Kad Vijeće službeno odobri uredbu, ona će stupiti na snagu sljedećeg dana od dana objave u Službenom listu Europske unije. Uredba će se primjenjivati retroaktivno od 1. siječnja 2021.

Više informacija potražite na poveznici.

Najnovije