Accessibility icon

Parlament usvojio program InvestEU za strateška i inovativna ulaganja

10. ožujka 2021.

Zastupnici su u utorak, 10.3.2021. usvojili novi program InvestEU, koji će mobilizirati javna i privatna ulaganja i osigurati jednostavniji pristup financiranju. Parlament je usvojio privremeni dogovor s Vijećem sa 495 glasova uza, 57 protiv i 144 suzdržana.

Očekuje se da će InvestEU, uz jamstvo od 26 milijardi eura (u tekućim cijenama) rezerviranih u proračunu Unije, u razdoblju od 2021. do 2027. mobilizirati 400 milijardi eura ulaganja diljem Unije. Novi program dio je paketa za oporavak „Next Generation EU” vrijednog 750 milijardi eura, a poticat će strateška, održiva i inovativna ulaganja za uklanjanje nedostataka na tržištu i neoptimalnih ulaganja te za smanjenje nedostatka ulaganja u ciljanim sektorima.

Program InvestEU podupire strateška ulaganja u proizvodnju farmaceutskih proizvoda, medicinskih proizvoda i potrepština, ključnih tijekom pandemije, te u proizvodnju komponenti i uređaja za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u Uniji. Financirat će i održive projekte koji mogu dokazati pozitivan okolišni, klimatski ili socijalni učinak. Ti će projekti podlijegati načelu „nečinjenja znatne štete”, odnosno ne smiju negativno utjecati na okolišne i socijalne ciljeve Unije. Nadalje, zastupnici su osigurali da InvestEU doprinese postizanju cilja potrošnje najmanje 30 % sredstava EU-a na klimatske ciljeve do 2027. te da se iz njega pruži potpora malim i srednjim poduzećima koja su pogođena pandemijom i prijeti im nesolventnost.

Dodatna ulaganja diljem Europske unije u očekivanoj vrijednosti od 400 milijardi eura bit će raspoređena prema sljedećim ciljevima:

  1. održiva infrastruktura: oko 38 %
  2. istraživanja, inovacije i digitalizacija: 25 %
  3. mala i srednja poduzeća: oko 26 %
  4. socijalna ulaganja i vještine: oko 11 %.

K tome, Europski investicijski fond (EIF), koji će pridonijeti provedbi programa InvestEU, dobit će dodatnih 375 milijuna eura.

Kad Vijeće službeno odobri uredbu, ona će stupiti na snagu dvadeset dana nakon objave u Službenom listu Europske unije.

Više informacija potražite na poveznici.

Najnovije