Accessibility icon

Poziv na informativnu radionicu “Financijski instrumenti u javnom sektoru s naglaskom na Mehanizam za pravednu tranziciju“, 14. rujna 2023., Poreč

5. rujna 2023.

Javna ustanova  „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“  organizira informativnu radionicu “Financijski instrumenti u javnom sektoru s naglaskom na Mehanizam za pravednu tranziciju“, koja će se održati 14. rujna 2023. godine u Domu obrtnika Poreč, Partizanska 5a, s početkom u 9:30 sati.

U programskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine, Republika Hrvatska, a osobito Istarska i Sisačko-moslavačka županija, imaju jedinstvenu priliku riješiti društvene, gospodarske i ekološke izazove prelaska na klimatski neutralno gospodarstvo kroz sufinanciranje ulaganja sredstvima Fonda za pravednu tranziciju. Mehanizam za pravednu tranziciju najvažniji je alat za pravednu tranziciju prema klimatski neutralnom gospodarstvu u okviru kojeg će se u razdoblju od 2021. do 2027. na razini EU mobilizirati oko 55 milijardi eura  u obliku ciljane potpore za ublažavanje socioekonomskih posljedica tranzicije u najpogođenijim regijama. U okviru Mehanizma osobitu važnost ima Instrument za kreditiranje u javnom sektoru- PSLF, odnosno treći stup mehanizma za pravednu tranziciju. PSLF je instrument za mješovito financiranje u kojem se kombiniraju bespovratna sredstva Europske komisije (do 1,5 milijardi eura) i krediti Europske investicijske banke EIB (do 10 milijardi eura). Kombinirana potpora osmišljena je kako bi se osigurala dodatna ulaganja za subjekte javnog sektora u najpogođenijim regijama u Europskoj uniji s ciljem ispunjavanja njihovih razvojnih potreba u tranziciji na klimatski neutralno gospodarstvo. Kombinacija EIB-ovih kredita i bespovratnih sredstava Europske komisije olakšati će financiranje projekata koji ne ostvaruju dostatne prihode za pokrivanje troškova ulaganja.

Prijavu na informativnu radionicu možete izvršiti najkasnije do 11. rujna 2023. u 14:00 sati putem poveznice u nastavku:  Prijava

Ova mjera informiranja za potencijalne korisnike organizirana je u suradnji s Europskom investicijskom bankom – EIB, Europskom komisijom, Europskom izvršnom agencijom za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA), Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak – HBOR te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH,  a provodi se u okviru projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“, koji se financira putem Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Poziv

Radionica Financijski instrumenti za javni sektor – Poreč 14.09.2023

Instrument za kreditiranje u javnom sektoru (PSLF)

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei.

Članak/natječaj je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti 1.4. Mjere informiranja za (potencijalne) korisnike u sklopu projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“.

ILI

 

Najnovije