Accessibility icon

Poziv na sudjelovanje u pilot aktivnostima pod nazivom “Društvenim inovacijama do održivog regionalnog razvoja” koje se provode u sklopu EU projekta +RESILIENT

26. listopada 2020.

Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove poziva udruge, zadruge i ustanove s područja Istarske županije da sudjeluju u aktivnostima pilot projekta “Društvenim inovacijama do održivog regionalnog razvoja” koje će se provoditi od studenog 2020. godine do veljače 2021. godine. Pilot aktivnosti dio su EU projekta +Resilient – Otvoreni resursi Mediterana za društvene inovacije i društveno odgovorno poduzetništvo, sufinanciranog iz programa Interreg V-B Mediteran 2014.-2020.

Pilot projekt Društvenim inovacijama do održivog regionalnog razvoja doprinosi razvoju društvenog poduzetništva u Istarskoj županiji. Projektne aktivnosti usmjerene su na osnaživanje dionika uključenih u projekt u domeni društvenog poduzetništva, posebice u sferi plave i zelene cirkularne ekonomije, održivog turizma, kulturnih i kreativnih industrija i sektora vezanih uz društvene inovacije. Udruge, zadruge i ustanove koje imaju želju pokrenuti društveno poduzeće sudjelovanjem u pilot aktivnostima steći će potrebna znanja i vještine te će uz pomoć stručnih mentora izraditi realan, izvediv i održiv poslovni plan koji će biti temelj za pokretanje društveno odgovornog poduzeća na području Istarske županije.

Pilot projekt uključuje sljedeće aktivnosti:

  • Edukacija o društvenom poduzetništvu i društvenim inovacijama,
  • Edukacija o korištenju otvorenih baza podataka,
  • Pružanje stručnog mentorstva pri razradi društveno poduzetničke poslovne ideje i održivosti poslovanja,
  • Izrada poslovnog plana za društveno odgovorno poduzeće.

Društveno poduzetničke ideje nastale u sklopu projekta +Resilient bit će predstavljene široj javnosti na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini u nastavku provedbe projekta.

Aktivnosti su namijenjene udrugama, zadrugama i ustanovama s područja Istarske županije koje žele razviti poslovni model i djelovati u domeni društvenog poduzetništva, a interes za sudjelovanje mogu iskazati putem google obrasca na sljedećem linku:

https://forms.gle/B9mDS6b5co38juBTA

 Iskaz interesa za sudjelovanje u pilot aktivnostima moguće je prijaviti do 30. listopada 2020. Putem projekta je predviđeno financiranje izrade 4 poslovna plana. Prijave iskaza interesa će se uzimati u obzir prema vremenu podnošenja. Nakon 4 podnesene prijave, poziv na iskaz interesa će se zatvoriti.

Projektom +Resilient se umrežavaju 4-helix partnerstva 8 Mediteranskih zemalja kako bi se potaknula potreba za inovacijama koje će povećati konkurentnost društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta s posebnim naglaskom na tvrtke koje posluju u domeni društvenog poduzetništva. Opći cilj projekta je pozitivan utjecaj na prilagodbu različitih strukturnih elemenata upravljanja klasterima dionika sa visokom društvenom odgovornošću, ujednačavanjem dinamike inovacija vođenih tehnologijom, otvorenim bazama podataka i primjerima uspješnih modela na transnacionalnom nivou. Projekt je započeo u veljači 2018. godine i traje do siječnja 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.578.529,80 €, a partneri na projektu su Regija Veneto (nositelj projekta), Sveučilište AIX-Marseille, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, Mreža za razvoj i inovacije (RCDI), Regija Istočna Makedonija i Trakija (REMTH), Gospodarska komora Trevisa i Belluna, Tehnološki institut Aragon, Grčko softversko društvo (GFOSS), Barcelona Activa, Otvoreno sveučilište Katalonije (UOC), Fondacija za poboljšanje mogućnosti zapošljavanja (PRIZMA), Savez talijanskih općina (ANCI).

Najnovije