Accessibility icon

Predstavljen Nacionalni plan razvoja otoka 2021. – 2027. i Registar otoka na Brijunima

20. rujna 2021.

Pomoćnica ministrice Tajana Huzak i djelatnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su na Brijunima Nacionalni plan razvoja otoka 2021. – 2027. i Registar otoka. Predstavljanju su prisustvovali predstavnici Istarske županije, javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“, Grada Pule, javne ustanove „Nacionalni park Brijuni“ te predstavnici lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu s područja Istarske županije.

Nacionalni plan razvoja otoka 2021. – 2027. srednjoročni je akt strateškog planiranja, kojim se definira provedba razvojnih ciljeva Republike Hrvatske na području otoka, usmjerenih na realizaciju oko 7,9 milijardi kuna ulaganja za financiranje projekta iz područja gospodarenja otpadom, promicanja zapošljivosti i smanjenja socijalne isključenosti, poticanja daljnjeg razvoja poduzetništva, mobilnosti, gradnje i obnove predškolskih, školskih i zdravstvenih ustanova, stambenog zbrinjavanja te razvoja civilnog društva.

Plan je rezultat partnerske suradnje svih dionika otočne razvojne politike koji su bili uključeni u njegovu izradu, a u predstojećem razdoblju očekuje se njegova objava na središnjem državnom portalu za provedbu postupaka savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, kada će biti dostupan za sve komentare i prijedloge.

Registar otoka predstavlja interaktivnu bazu podataka na kojoj se nalazi popis svih 78 otoka, 524 otočića i 642 hridi koje se nalaze na području Republike Hrvatske te služi kao podloga za izradu analitičkih izvještaja neophodnih za daljnju provedbu učinkovite politike razvoja otoka. Registar posjeduje osnovne, geografske i demografske podatke, podatke o teritorijalnoj nadležnosti, indeksu razvijenosti, prometnoj povezanosti te podatke iz nadležnosti Ministarstva zdravstva. Dugoročno je osmišljen kao integrirani informacijski sustav otočnih pokazatelja uz povezivanje sa web servisima više od 30 javnopravnih tijela u Republici Hrvatskoj koji posjeduju podatke o otocima iz svoje nadležnosti.

Najnovije