Accessibility icon

Predstavnici RK Istarske županije sudjelovali na konferenciji „EU fondovi 2021.- 2027. – Nove prilike“

3. listopada 2022.

Predstavnici Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove sudjelovali su na  konferenciji „EU fondovi 2021.- 2027. – Nove prilike“ pod sloganom Zajedno za Hrvatsku i Europu koja je održana u Osijeku 30. rujna 2022. godine u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Na samom početku konferencije uvodnu riječ imala je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak koja je predstavila novo financijsko razdoblje 2021.-2027. godine, mogućnosti financiranja te prioritetna područja ulaganja. Govorila je i o tome kako je u novim programima dodana teritorijalna dimenzija. Prvi puta, osim nacionalnih poziva, koji će se raspisivati za područje cijele RH imamo posebne alate za razvoj slabije razvijenih krajeva Hrvatske i brdsko-planinskih područja. Podsjeća kako će integrirani teritorijalni program poslužiti za ulaganja u gospodarstvo, razvoj i inovacije, i otvaranje novih radnih mjesta. Na temelju toga svaka hrvatska regija ima svoj zasebni plan industrijske tranzicije. I za kraj ministrica je poručila da bi sve to trebalo doprinjeti da se svaki stanovnik Hrvatske može osjetiti kao punopravni europski građanin, i da svatko može imati kvalitetniju javnu uslugu.

Osim ministrice Tramišak, svim prisutnima obratila se i Elisa Ferreira, povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme. Elisa Ferreira je pohvalila Republiku Hrvatsku u povlačenju sredstava iz Europske unije. Tom je prigodom istaknula da kohezijska politika želi pridonijeti razvoju svih regija, jer Europu ne čine samo Bruxelles, ili glavni gradovi država članica, već je potrebno biti otvoren potrebama različitih regija i općina, jer to Europu čini snažnom.  Naglasila je kako  kohezijska politika ima cilj da svaki Europljanin, neovisno o tome gdje živi ima kvalitetno obrazovanje i javne usluge, poput zdravstva ili kulture te da ni jedno područje ne bi trebalo biti zapostavljeno. Podsjetila je kako će Sporazum o partnerstvu s RH omogućiti Hrvatskoj korištenje devet milijardi eura iz EU fondova do 2027. godine, što je oko 2200 eura po stanovniku, te da iz toga proizlazi velika odgovornost za pronalaženje najboljeg načina korištenja tih sredstava.

Ponekad se možda i nećemo slagati, i u europskoj obitelji to je normalno, ali trebamo biti jedni uz druge, kada je to potrebno. To je naša europska vrijednost solidarnosti koja je bila naša snaga tijekom covid krize, bila je dokazana tijekom prihvata ukrajinskih izbjeglica nakon invazije Rusije, i ta će solidarnost biti naša snaga u sadašnjoj energetskoj krizi i ona je temeljni kamen naše europske kohezijske politike, poručila je Ferreira.

U sklopu konferencije načelnik Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje ESI fondova pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Lovro Novoselac održao je predavanje pod nazivom „Što nam donosi novo financijsko razdoblje 2021.-2027.“.

Potom su uslijedile panel rasprave:
– Nove prilike za gospodarstvo, društvo i građane u financijskom razdoblju 2021.-2027.
– Kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku
– Važnost procesa industrijske tranzicije za jačanje regionalne konkurentnosti i ravnomjerni razvoj Republike Hrvatske i
– Važnost mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja za pametan i održiv razvoj urbanih područja.

Najnovije