Accessibility icon

Projekt BLUE KEP osvojio drugo mjesto u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji u izboru za najbolji EU projekt u Hrvatskoj 2020.

22. listopada 2020.

Projekt BLUE KEP – Blue Knowledge Exchange Program and integration of education systems in the cross border area, kojeg je Istarska županija provodila od siječnja 2018. do rujna 2019., osvojio je drugo mjesto u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji u izboru za najbolji EU projekt u Hrvatskoj 2020. Projekt je umrežio partnere iz Italije i Hrvatske, a rezultirao je unaprjeđenjem obrazovnog i stručnog okvira te povećanom mobilnosti znanja i radne snage kod projektnih partnera iz dviju država. Financiran je iz Programa Interreg V-A Italija- Hrvatska 2014.- 2020. u okviru prioritetne osi 1- Plave inovacije, specifičnog cilja 1.1 – Unaprijediti okvirne uvjete za inovacije u relevantnim sektorima plavog gospodarstva u Programskom području.

Izbor za najbolji europski projekt provodi Jutarnji list u suradnji Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i projektom Župan.hr, s ciljem promicanja važnosti EU projekata i njihova doprinosa u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice. Svečanost dodjele nagrada za najbolji EU projekt 2020. održana je u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn.

U prvoj kategoriji pod nazivom Doprinosi lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjednik je projekt Newlight Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Finalisti, su, uz Newlight, bili i: projekt “Povijest na zrnu soli” Dubrovačko-neretvanske županije i projekt Uključivanja učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav. U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobijedio je projekt „Mala Barka 2 – Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana“ Primorsko-goranske županije. Ostali finalisti bili su: “Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE” Brodsko-posavske županije te “Blue kep – Program razmjene ‘plavog’ znanja i integracija obrazovnog sustava u prekograničnom području” Istarske županije. Projekt „Budi STEMpatičan!“ Virovitičko-podravske županije’ proglašen je za najbolji EU projekt u konkurenciji Doprinos znanosti i inovacijama. U najužem izboru našli su se i: “Made in Danube“ – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti Vukovarsko-srijemske županije te projekt zagrebačke gradske uprave “Start up factory Zagreb'”.  U kategoriji Doprinos poduzetništvu je trijumfirao projekt „Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije“ Splitsko-dalmatinske županije. Uz njega, u uži krug je ušao i projekt “Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska'”Sisačko-moslavačke županije, koji je pak dobio nagradu u posebnoj kategoriji izbora najboljih EU projekata u kojoj čitatelji Jutarnjeg lista biraju najboljeg.

Najnovije