Accessibility icon

Projekt KeyQ+ Najbolji EU projekt u kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji”

25. listopada 2021.

Projekt “KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske”, kojeg je Agencija za ruralni razvoj Istre (AZZRI) provodila u ulozi vodećeg partnera, proglašen je Najboljim EU projektom u Hrvatskoj u kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji”.

Izbor za Najbolji EU projekt drugu godinu za redom organizirao je portal Župan.hr, u suradnji s Jutarnjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrao je pobjednike u četiri kategorije: Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji i Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika su posebno birali i građani.

Prijava projekta KeyQ+ na natječaj za najbolji EU projekt predložena je od strane Istarske županije i Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove.

Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenim na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini.
Kroz prekograničnu suradnju stvoreni su preduvjeti za povećanje atraktivnosti i valorizaciju povijesnih kulturnih građevina područja, pa je tako u sklopu Tržnice Pula, podignute davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine, uspješno uspostavljena didaktička kuhinja, a koja je i nakon završetka projekta ostala kao relevantan primjer jedinstvenog turističkog proizvoda. Uspješnom provedbom projekta KeyQ+ pridonijelo se stvaranju uvjeta za kreiranje integrirane turističke ponude prekograničnog područja koje obuhvaća bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu. Kako na regionalnoj tako i na nacionalnoj razini, projekt je pridonio usavršavanju ljudskih potencijala turističko-ugostiteljskog sektora putem didaktičkih programa i radionica razmjene iskustava, što se pokazalo od izuzetne važnosti za valorizaciju hrvatske gastronomije.

 

Najnovije