Accessibility icon

Projekti javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove predstavljeni na Europskom tjednu mobilnosti u Puli

17. rujna 2020.

Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove prezentirala je u sklopu manifestacije “Europski tjedan mobilnosti” 16. rujna 2020. na Trgu Portarata u Puli EU projekte koje trenutno ima u provedbi: Suradnjom i znanjem do snažne EU regije, +Resilient – Otvoreni resursi Mediterana za društvene inovacije i društveno odgovorno poduzetništvo i 3D FOR VET – Strateško partnerstvo za razvoj 3D kompetencija.

Projektom “Suradnjom i znanjem do snažne EU regije”, daje se snažna podrška javnom sektoru Istarske županije u pripremi i provedbi EU projekata te uređuje kvalitetan sustav strateškog planiranja u kojem se Regionalni koordinator Istarske županije pozicionira kao ključni čimbenik u regionalnom razvoju županije. Projekt će se provoditi do kraja 2023. godine za što je predviđen budžet od 17.627.639,62 kn, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Projektom +Resilient – Otvoreni resursi Mediterana za društvene inovacije i društveno odgovorno poduzetništvo se umrežavaju 4-helix partnerstva 8 Mediteranskih zemalja kako bi se potaknula potreba za inovacijama koje će povećati konkurentnost društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta s posebnim naglaskom na tvrtke koje posluju u domeni društvenog poduzetništva. Opći cilj projekta je pozitivan utjecaj na prilagodbu/izmjenu različitih strukturnih elemenata upravljanja klasterima dionika sa visokom društvenom odgovornošću, ujednačavanjem dinamike inovacija vođenih tehnologijom, otvorenim bazama podataka i primjerima uspješnih modela na transnacionalnom nivou. Projekt, ukupne vrijednosti 3.578.529,80 €, sufinancira se iz programa Interreg V-B Mediteran 2014.-2020., a u provedbi je od veljače 2018. do siječnja 2022.

Projekt 3D FOR VET – Strateško partnerstvo za razvoj 3D kompetencija, financiran iz Programa Erasmus+, ukupne vrijednosti 250.585,00 €, upravo je uspješno priveden kraju. Projektom se doprinijelo modernizaciji tehničkih strukovnih škola i korištenju suvremene opreme u radu s učenicima, educiralo se učenike o 3D tehnologiji te ih se osposobilo za njeno korištenje u praktičnom radu, kako bi postali konkurentniji na tržištu rada. Vodeći partner je javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, a partneri na projektu su Fachhochschule Karnten, Vojvodstvo Malopolska, Tehnička škola Pula, METRIS- Centar za istraživanje materijala, Viesoji istaiga Panevezio profesinio rengimo centras, Zespol Szkol nr 2 im. Jana Pawla w Miechowie.

 

Ovogodišnja manifestacija Europskog tjedna mobilnosti, održava se širom Europe i svijeta pod sloganom, „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“) u razdoblju od 16. do 22. rujna 2020. godine s ciljem poboljšanja održivog urbanog prometa. Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane. Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna.

Najnovije