Accessibility icon

Radionica Uloga održivog razvoja u oporavku od krize

15. rujna 2020.

Obzirom na dalekosežne i trajne posljedice pandemije COVID19 koja je zadesila cijeli svijet, pa tako i Europu, kako bi se pokrenuo proces oporavka nužno je prvenstveno da poduzete mjere budu održive i prihvatljive, te da se njima osigura integracija ciljeva održivog razvoja, što je od ključne važnosti za europske regije, gradove i sela.

U tome kontekstu, Europski odbor regija organizira radionicu Uloga održivog razvoja u oporavku od krize, čija je svrha istaknuti vezu između ciljeva održivog razvoja, procesa oporavka i stvaranja otpornih društava, pokazati kako regije i gradovi rade zajedno kako bi „lokalizirali“ ciljeve održivog razvoja i pozvati EU da ne gubi zamah na ciljevima održivog razvoja i prepozna vodeću ulogu lokalnih i regionalnih vlada u postizanju agende 2030.

Ukoliko ste zainteresirani upoznati se sa ulogom i mogućnostima „Ciljeva održivog razvoja“ u oporavku od krize pridružite se online radionici  u srijedu 21. listopada 2020., 11,30-13,00 h na kojoj možete sudjelovati samo putem platforme INTERACTIO. Broj sudionika je ograničen.

Prijaviti se možete putem sljedećeg linka: https://europa.eu/regions-and-cities/programme/sessions/1276_en

U Istarskoj županiji o ciljevima održivog razvoja uče i srednjoškolci, i to putem projekta Walk the Global Walk kojeg provodi Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove. Cilj projekta je osvijestiti učenike i mlade općenito o važnosti promicanja mira, ljudskih prava i slično te potaknuti ih da šire tu svijest među svojim vršnjacima. Kroz implementaciju različitih edukativnih aktivnosti i radionica u istarskim srednjim školama želi se povećati sposobnost učenika za aktivno sudjelovanje u transformaciji društva, te bolje razumijevanje njihovog lokalnog djelovanja i doprinosa ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja. Usprkos brojnim poteškoćama uzrokovanih pandemijom korononavirusa, s početkom nove školske godine nastavlja se i provedba aktivnosti u školama, pa je tako u planu uskoro započeti s edukativnim radionicama i radionicama akcijskog planiranja na temu održivog razvoja. Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, ove se školske godine planira i realizacija međunarodne ljetne škole i tzv. Globale šetnje, odnosno mimohoda za očuvanje klime i okoliša planeta Zemlje.

Projekt je financiran direktno od strane Europske komisije, putem programa “DEAR – Raising public awareness of development issues and promoting development education in the European Union”. U njegovoj provedbi sudjeluje 20 partnera iz 11 europskih zemalja. Iz Istarske županiji u projektu sudjeluju učenici i profesori iz 15 srednjih škola.

Više informacija potražite na stranicama Europskog odbora regija i sekciji web stranice Regionalnog koordinatora Istarske županije posvećenoj projektu Walk the Global Walk.

Najnovije