Accessibility icon

REACT-EU: Dodatna sredstva Hrvatskoj za pravedan, zelen i digitalan oporavak

23. srpnja 2021.

Europska komisija osigurala je Hrvatskoj osigurala dodatna sredstva kako bi pomogla u rješavanju gospodarskih i društvenih posljedica pandemije koronavirusa te potaknula pravedan zeleni i digitalni oporavak.

Dodatnim sredstvima koja je Komisija osigurala u okviru programa REACT-EU dopunjuje se šest operativnih programa Europskog socijalnog fonda (ESF), Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

U Hrvatskoj će se za operativni program FEAD-a izdvojiti dodatnih 10 milijuna eura za nastavak pružanja potpore građanima kojima je pomoć najpotrebnija, uključujući one pogođene pandemijom koronavirusa i dvama razornim potresima iz 2020. Ugrožene osobe dobit će pomoć u hrani u obliku toplih obroka te osnovne artikle kao što su higijenski proizvodi i školski pribor.

REACT-EU dio je instrumenta NextGenerationEU kojim se osigurava 50,6 milijardi eura dodatnih sredstava (u tekućim cijenama) za programe kohezijske politike tijekom 2021. i 2022.

Mjerama se želi poduprijeti otpornost tržišta rada, zapošljavanje, MSP-ove i obitelji s niskim primanjima te postaviti temelje za zelenu i digitalnu tranziciju i održiv društveno-gospodarski oporavak.

Više informacija potražite na internetskoj stranici Europske komisije. 

Najnovije