Accessibility icon

Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj – Rovigno dodijeljeno više od 800 tisuća eura za projekt usmjeren na proizvodnju energije iz mora

19. travnja 2022.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ulozi Upravitelja provodi Program „Energija i klimatske promjene“, koji za cilj ima pružanje podrške aktivnostima u području razvoja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj, a financira se sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. u iznosu od 20 milijuna eura.

U sklopu navedenog Programa, u zadnjem kvartalu 2021. godine objavljen je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Proizvodnja energije iz mora“, u okviru kojeg je odlukom MRRFEU-a županijskoj bolnici „Martin Horvat“ Rovinj – Rovigno odobren projekt „Sea for Heritage Energy Transition“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 957.759,38 eura, od čega iznos bespovratnih sredstva iznosi 821.431,09 eura.

Pozivom na dostavu projektnih prijedloga „Proizvodnja energije iz mora“ podržavaju se pilot projekti i pred-investicijske studije za ugradnju sustava dizalica topline s morskom vodom za grijanja i hlađenja. Projektima će se analizirati mogućnosti zamjene energenata koji se koriste za grijanje i hlađenje u obalnim područjima i na otocima, a očekuje se i povećanje kapaciteta dobavljača i programera te doprinos nižim troškovima takvih instalacija u budućnosti.

Najnovije