Accessibility icon

U Puli održan radni sastanak s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU

30. kolovoza 2023.

U sjedištu Istarske županije, u Puli, održan je radni sastanak s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU, Šimom Erlićem, kojem je prisustvovala i ravnateljica JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, Ivana Dragišić.

Tijekom sastanka bilo je govora o prioritetnim projektima za Istarsku županiju, o projektnoj dokumentaciji te nadolazećim pozivima za financiranje iz EU fondova. Tom su prilikom istaknuta ulaganja u lučku infrastrukturu, posebice sanacija i dogradnja lukobrana u Puli, projekt čiji je nositelj županijska Lučka uprava Pula. Također, u fazi pripreme je projekt „Luka otvorena za javni promet – ribarska luka Zonka“ u pulskom zaljevu, koji se namjerava kandidirati na Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027.

Govoreći o zdravstvu, izdvojena je rekonstrukcija te opremanje ambulanti primarne zdravstvene zaštite Istarskih domova zdravlja u Istarskoj županiji, projekt koji se planira kandidirati na natječaje iz Programa Konkurentnost i kohezija.

Dva su županijska projekta planirana za financiranje putem Fonda za pravednu tranziciju, a radi se o rekonstrukciji i opremanju istraživačkog centra METRIS pri Istarskome veleučilištu i uspostavi Centra izvrsnosti u elektrotehnici Srednje škole Mate Blažine Labin.

Za područje kulture je, pak, značajna rekonstrukcija Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Projektom se planiraju rekonstrukcija i opremanje prvog i drugog kata te potkrovlja, odnosno ukupna površina od 3.500 kvadrata. Na drugom katu planirani su depoi i postav stalne zbirke, a u potkrovlju multifunkcionalni prostori za različite vrste restauratorskih radionica, radionica za građanstvo, artist-in-residence programe i dr.

Od EU projekata koji su u tijeku, istaknuta je izgradnja budućeg Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula, koji je u visokoj fazi realizacije, a riječ je o trenutno najvećem županijskom projektu iz područja obrazovanja. Značajan je i projekt „Sea for Heritage Energy transition“, kojeg provodi županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, odobren za financiranje u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a sufinanciran iz Norveškog financijskog mehanizma i Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Ministar Erlić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Istarskom županom te je pohvalio sve napore koji se ulažu kako u dovršetak EU projekata, tako i u pripremu novih za nadolazeću financijsku perspektivu.

Najnovije