Accessibility icon

U Puli predstavljene nove prilike za sufinanciranje EU projekata

26. travnja 2023.

Kako bi se predstavnike regionalne i lokalne zajednice upoznalo s mogućnostima EU sufinanciranja projekata, u Puli je 25. travnja 2023. godine održano šesto po redu informativno događanje „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
Događaju su prisustvovali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Istarske županije Boris Miletić i gradonačelnik Pule Filip Zoričić. U sklopu događaja službenici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su program „Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.“, „Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.“, „ITU Mehanizam“ i „ITU Pula i Pazin“, industrijsku tranziciju regija, financiranje EU projekata na otocima te temu anti-diskriminacije, ravnopravnosti spolova i prava osoba s invaliditetom u EU fondovima. Uz to, HAMAG BICRO je prezentirao dosadašnja iskustva, izazove i rezultate korištenja sredstava fondova Europske unije u segmentu poduzetništva.

U zadnjem dijelu programa na panel raspravi pod nazivom: „Iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i priprema za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju“ sudjelovali su predstavnici Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, Istarske razvojne agencije, Grada Pule, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i HAMAG BICRO.

Nakon informativnog događanja, održan je radni sastanak župana Miletića i ministra Erlića na temu mogućnosti koje pružaju europski fondovi u nadolazećem razdoblju. Ministru su prezentirani prioritetni županijski EU projekti koji su trenutno u pripremi, a među kojima treba istaknuti projekte koji se odnose na područje obrazovanja, odnosno ulaganja u osnovne škole u Svetvinčentu, Marčani i Žminju s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave, te uspostava Centra izvrsnosti u elektrotehnici pri Srednjoj školi Mate Blažina Labin s posebnim naglaskom na nove zelene struke, a koji se priprema se za kandidiranje iz Fonda za pravednu tranziciju.
Vrijedno je spomenuti i planirana ulaganja u unaprjeđenje mreže hitnih službi putem izgradnje tipskih objekata hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza za Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije, te izgradnju Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje u Puli, gdje bi bile smještene sve žurne službe. U planu je i nastavak ulaganja u infrastrukturu lučkih uprava te projekte navodnjavanja za istarsku poljoprivredu. Sastanku su prisustvovale i Ivana Dragišić i Anamaria Škopac Pamić iz JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove.

 

Najnovije