Accessibility icon

Testiranje i validacija poslovnih modela društveno poduzetničkih pothvata u Istri – otvorene prijave na radionicu u sklopu projekta +Resilient

15. lipnja 2021.

Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europe i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu projekta +Resilient organiziraju višemjesečni vođeni edukacijski i praktični proces testiranja i validacije poslovnih modela društveno poduzetničkih pothvata u Istri.

 

Edukacijski ciklus održat će se od lipnja do rujna 2021. godine, a prijave su otvorene do 23.06.2021. putem Google obrasca: https://forms.gle/TceywNNQmcVfwkNV6

Vođeni edukacijski i praktični proces namijenjen je osobama/organizacijama koje imaju razrađenu društveno poduzetničku/poslovnu ideju s društvenim utjecajem koja je zrela za fazu testiranja. Edukacijski dio uključuje dvije poludnevne radionice koje će se održati 28. i 29. lipnja 2021. godine na temu razvoja, testiranja i validacije poslovnog modela. Nakon uvodnih teoretskih radionica, sudionici edukacije će uz tromjesečno mentorstvo (srpanj, kolovoz i rujan 2021.) testirati ključne hipoteze svoje poslovne ideje, odnosno poslovnog modela – konkretno, sudionici će provjeriti da li je dobro definiran segment korisnika i kupaca, njihovi ključni problemi i razvijena rješenja, odnosno prototip proizvoda ili usluge koje nude kao rješenje prvim kupcima. Proces će završiti cjelodnevnom radionicom o pokretanju poslovanja, financiranju početka poslovanja i provjerom spremnosti za ulaganje u poslovni pothvat. Proces će facilitirati i mentorirati Teo Petričević, priznati društveni inovator, društveno poduzetnički arhitekt i savjetnik, stručnjak za društvenu ekonomiju i civilno društvo s više od 20 godina iskustva u organizacijskom razvoju, upravljanju projektima, prikupljanju sredstava, politikama/ istraživanju, izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća.

 

Regionalni koordinator IŽ provodio je, od studenog 2020. do veljače 2021., u sklopu projekta +Resilient pilot aktivnosti pod nazivom Društvenim inovacijama do održivog regionalnog razvoja koje su imale za cilj jačanje kapaciteta organizacija s područja Istarske županije uključenih u projekt u domeni društvenog poduzetništva, te razvoj i unapređenje njihova poslovanja. U pilot aktivnostima sudjelovale su dvije udruge i jedna zadruga iz Istre: Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Socijalna zadruga Corbis i Udruga za promicanje kreativnosti Merlin. Rezultat pilot aktivnosti su 3 poslovna plana u domeni društvenog poduzetništva.

 

Projekt +RESILIENT- Otvoreni resursi Mediterana za društvene inovacije i društveno odgovorno poduzetništvo sufinanciran je iz programa Interreg V-B Mediteran 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.578.529,80 €, a provodi se od veljače 2018. te traje do siječnja 2022. Projektom +Resilient se umrežavaju 4-helix partnerstva 8 Mediteranskih zemalja kako bi se potaknula potreba za inovacijama koje će povećati konkurentnost društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta s posebnim naglaskom na tvrtke koje posluju u domeni društvenog poduzetništva. Opći cilj projekta je pozitivan utjecaj na prilagodbu/izmjenu različitih strukturnih elemenata upravljanja klasterima dionika sa visokom društvenom odgovornošću, ujednačavanjem dinamike inovacija vođenih tehnologijom, otvorenim bazama podataka i primjerima uspješnih modela na transnacionalnom nivou. Nositelj projekta je Regija Veneto, a partneri na projektu su, uz Javnu ustanovu Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, Sveučilište AIX-Marseille, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Mreža za razvoj i inovacije (RCDI), Regija Istočna Makedonija i Trakija (REMTH), Gospodarska komora Trevisa i Belluna, Tehnološki institut Aragon, Grčko softversko društvo (GFOSS), Barcelona Activa, Otvoreno sveučilište Katalonije (UOC), Fondacija za poboljšanje mogućnosti zapošljavanja (PRIZMA), Savez talijanskih općina (ANCI).

Najnovije