Accessibility icon

Uspjesi ERASMUS+ projekta 3D FOR VET objavljeni i u Večernjem listu!

20. travnja 2020.

Hvalevrijedne aktivnosti EU projekta 3D FOR VET, financiranog iz programa ERASMUS+ objavljene su 20.4.2020. u novinskom članku nacionalnih dnevnih novina Večernji list. Provedba projekta 3D FOR VET bliži se kraju, a stečena znanja i vještine pulski učenici već primjenjuju u praksi. Pandemiju korona virusa u našoj zemlji prati i puno pozitivnih aktivnosti koje su pokrenute diljem Hrvatske, a jedna od njih je svakako izrada plastičnih vizira za glavu koji se izrađuju na 3D printerima, a koji služe medicinskom osoblju u zaštiti protiv virusa. U akciju proizvodnje zaštitnih vizira za medicinsko osoblje tako su se uključili i učenici Tehničke škole Pula, zajedno sa svojim profesorima. Učenici Tehničke škole Pula vizire izrađuju na 3D printeru nabavljenom putem EU projekta 3D FOR VET, financiranog od strane programa ERASMUS+.

Učenici Tehničke škole Pula uče o 3D tehnologijama, a znanja dijele s vršnjacima iz EU

 S ciljem da korištenjem 3D tehnologija u formalnom obrazovanju učenici iz strukovnih tehničkih škola dođu u bolju poziciju na tržištu rada Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ s Tehničkom školom Pula, Centrom za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS i još četvero europskih partnera sudjeluje u provedbi projekta Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija – 3D FOR VET, financiranog iz programa ERASMUS+ koji je započeo još 2017. godine.

“Kandidirali smo ovaj projekt s ciljem iskorištavanja mogućnosti za obrazovanje koje nudi program Erasmus+ koje ciljaju na unaprjeđenje kvalitete i učinkovitosti obrazovanja, te stvaranju novih mogućnosti za mlađe građane u stjecanju novih suvremenih profesionalnih vještina. Projekti suradnje za školske ustanove uključuju uspostavu strateških partnerstva između europskih institucija radi unapređenja stručnih vještina, primjene inovacija kod obrazovne prakse te unaprjeđenja upravljanja školskim ustanovama. Projektna ideja rodila se iz potrebe da se Tehničku školu Pula opremi sa 3D pisačem i osposobi profesore i učenike za rad s tehnologijom koja je u gospodarskim granama već prisutna te kako bi po završetku srednjoškolskog obrazovanja mlade osobe tehničkih zanimanja lakše našle posao. Projekt je bio ocjenjen kao najbolji na natječaju programa ERASMUS+, Ključna aktivnost 2” – kazala je Patrizia Bosich, privremena ravnateljica Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove na početku projekta.

U svim europskim zemljama vidljiv je brzi tehnološki i digitalni napredak u industriji i gospodarstvu. Kako bi održali korak sa zahtjevima tržišta rada, institucije strukovnog obrazovanja i osposobljavanja moraju biti u tijeku s modernim tehnologijama i educirati svoje učenike kako bi mogli ispuniti zahtjeve poslodavca. Projekt je financiran od strane programa ERASMUS+, u sklopu ključne aktivnosti 2. Suradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi, a ukupna mu je vrijednost 250.585,00 €. Partneri su Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ (vodeći partner), Koruški fakultet primijenjenih znanosti, Regija Malopolska, Tehnička škola Pula, METRIS – Centar za istraživanje materijala, Javni institut strukovnog obrazovanja i usavršavanja Panevežys iz Litve te Srednja strukovna škola Miechowie iz Poljske. Projektom su profesori i učenici iz partnerskih zemalja naučili koristiti 3D tehnologije kako bi svoja strukovna znanja mogli prilagoditi potrebama u industriji i gospodarstvu.

“Najveći doprinos projektnih aktivnosti je modernizacija škole u tehnološkom smislu obzirom da je u sklopu projekta 3D FOR VET škola dobila 3D printer i 3D skener. Budući da Tehnička škola Pula obrazuje učenike u STEM područjima i prati i prilagođava se suvremenim trendovima, ovakva oprema zasigurno je podignula razinu kvalitete obrazovanja naših učenika. Nabavka 3D printera i skenera pokrila je sva tri obrazovna sektora u našoj školi što znači da će svi učenici Tehničke škole Pula imati priliku upoznati mogućnosti 3D tehnologije i raditi na njoj” – kazala je Sandra Balde, ravnateljica Tehničke škole Pula.

Ulaganje u obrazovanje je izuzetno važno kako bi strukovna zanimanja postala atraktivna mladim ljudima. Strukovno obrazovanje i usavršavanje u EU je suočeno s potrebom stalne prilagodbe modernizaciji tehnologija u globalnom gospodarstvu. Takva zanimanja moraju biti u skladu s tehnološkim i digitalnim napretkom u industriji i gospodarstvu, što zahtijeva modernizaciju strukovnih škola uz korištenje inovativnih metoda i pedagoških pristupa. To uključuje prilagodbu školskih kurikuluma prema zahtjevima tržišta rada, podučavanje nastavnika i edukatora za prijenos znanja i vještina novih tehnologija, korištenje novih tehnologija i IKT-a u školskim laboratorijima i praktikumima, te obrazovanje temeljeno na teoretskom učenju i praktičnom znanju.

Sudionici projektnih aktivnosti imali su priliku upoznati različite sustave strukovnog obrazovanja iz više europskih država, te kroz radionice vidjeti najbolje prakse vezane uz korištenje 3D tehnologija u različitim školama. Time su ojačali svoje kompetencije vezane uz tehnologije, ali i socijalne vještine te unaprijedili znanje engleskog jezika.

Razmjene učenika

Od jeseni 2017. godine pa sve do danas realizirane su dvije razmjene učenika, gdje su učenici škola partnera usavršili znanje o 3D tehnologijama te povećali svoju konkurentnost. Prva takva mobilnost održana je u travnju 2018. godine, na kojoj je sudjelovalo ukupno trideset učenika iz Tehničke škole Pula i  Srednja strukovna škola Miechowie iz Poljske u pratnji svojih profesora. Tijekom petodnevnog boravka u Litvi, učenici su imali prilike zajedno s litvanskim i poljskim kolegama pohađati trening 3D tehnologija, posjetiti tamošnje tvrtke koje u svom radu koriste 3D printere i skenere, te međusobno razmijeniti novostečena iskustva. U travnju 2019.godine učenici iz Litve i Poljske posjetili Pulu te su kroz trening u Tehničkoj školi i Centru za istraživanje materijala METRIS savladali korištenje 3D tehnologija u svakodnevnom radu. Na taj su način učenici stekli kompetencije koje će će ih učiniti konkurentnijim prilikom  zapošljavanje nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

 Treninzi profesora

U sklopu projekta održana su tri treninga profesora za korištenje 3D tehnologija, na koruškom sveučilištu i u istarskom METRIS-u. Dva treninga održana su u Villach-u (Austrija), dok je posljednji trening održan u listopadu 2019. godine  u ustanovi METRIS u Puli. Tijekom četverodnevnih treninga profesori su imali prilike usavršiti svoje znanje i vještine o 3D tehnologijama kako bi isto mogli prenijeti svojim učenicima.

Priručnik za lakše korištenje 3D tehnologija

U tijeku je i izrada Priručnika za izvođenje praktičnih radionica na 3D printeru koji će poslužiti kao edukativni materijal prilikom izvođenja i demonstriranja praktičnih vježbi na kupljenoj 3D opremi. Priručnik će biti dostupan široj javnosti na više europskih jezika u tiskanom i digitalnom obliku, te će osim praktičnih vježbi sadržavati i kratak pregled upotrebe suvremenih tehnologija u partnerskim strukovnim školama.

Najnovije