Accessibility icon

Virtualna proslava Dana Europe

8. svibnja 2020.

9. svibnja svake godine članice Europske unije obilježavaju Dan Europe, a proslavi se već tradicionalno putem Europe Direct Informacijskog centra (EDIC) Pula pridružuje i Istarska županija nizom aktivnosti kojima se promoviraju europske vrijednosti te građanima predstavlja važnost EU-a i njezinih politika.

Ove godine, obzirom na izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, obilježavanje Dana Europe će proteći u nešto skromnijoj mjeri. Razne manifestacije koje se tom prigodom organiziraju svake godine neće biti održane, no usprkos tome EDIC centar će se uključiti u niz prvenstveno virtualnih inicijativa usmjerenih na podizanje svijesti o pripadnosti EU te osobito o važnosti solidarnosti te uzajamne podrške država članica i njezinih građana.

EDIC centar Pula će se tako pridružiti inicijativi Solidarnost.hr – projektu kojeg je osmislilo Predstavništvo Europske komisije povodom Dana Europe te čiji je cilj podsjetiti da je upravo solidarnost ono što nam je svima zajedničko i čemu svi kao europski građani trebamo težiti. Pored toga, Informacijski centar Pula će se umrežiti s ostalim EDIC centrima prigodom kreiranja zajedničke online čestitke te Dan Europe proslaviti i prigodnim objavama na temu EU-a u raznim lokalnim medijima.

Putem projekta Informacijskog centra Europe Direct (EDIC) Pula-Pola, u obilježavanju Dana Europe će sudjelovati i Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove zajedno s ostalim partnerima na projektu.

Danom Europe koji se obilježava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije”, kada je 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja je podrazumijevala osnivanje institucije čiji je svrha trebala biti zajednička proizvodnja ugljena i čelika na europskoj razini, ali istodobno i promicanje tolerancije i zajedništva kako bi se izbjegli ratovi i konflikti kakvi su obilježili 20. stoljeće te Europu doslovce bacili na koljena. Njegova je ideja zaživjela nešto manje od godine dana kasnije osnivanjem Europske zajednice za ugljen i čelik, koja predstavlja preteču Europske unije kao zajednice naroda kakvom ju danas poznajemo. Ujedno, 9. svibnja slavi se i Dan pobjede nad fašizmom u znak sjećanja na kapitulaciju nacističke Njemačke te završetak Drugog svjetskog rata.

Danas, s odmakom od 70 godina, više nego ikada svjedoci smo kako su vrijednosti koje su Schuman i tvorci ujedinjenje Europe zagovarali ne samo aktualne, nego prijeko potrebne kako bi se postiglo jedinstvo, mir, otvorenost te međusobna suradnja i solidarnost koji predstavljaju temelj europskog društva. U tome smislu, zadaća je svih nas, europskih građana, svojim nastojanjima i zalaganjem pridonijeti tome cilju te boljitku svih građana Europe u svakome pogledu.

Europski parlament organizira uživo praćenje obilježavanja Dana Europe, koje će započeti u subotu, 9. svibnja u 10:00. Video linku obilježavanja Dana Europe možete pristupiti ovdje. Ovaj će događaj biti mjesto za zajedništvo, nadahnuće i slavlje. Dan Europe 2020 možete  i virtualno poduprijeti koristeći tako da objesite europsku zastavu kroz prozor, nacrtate europsku zastavu i zalijepite je na prozor, te isto fotografirate i podijelite na društvenim mrežama uz oznaku #EuropeansAgainstCovid19 .

Proslavimo Dan Europe 2020 zajedno!


                    

Najnovije