Accessibility icon

Započinju radovi na revitalizaciji infrastrukture i uređenju utvrde Kaštel u Puli

24. rujna 2020.

5. listopada 2020. godine započinju radovi na Kaštelu koji će aktivirati ogroman potencijal kulturne baštine Pule. Izgradnjom i uređenjem infrastrukture Kaštela, prezentacijom pulskog fortifikacijskog sustava na jednom mjestu, te odgovarajućom promidžbom kulturno turističkog brenda, dodatno će se valorizirati bogata povijest pulskog nasljeđa te stvoriti nova turistička ponuda koja predstavlja sinergiju između vojne baštine i suvremene kulture življenja.

Projekt “Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod”, kao što je istaknuto, planira se okončati do studenoga 2022. godine, a provodi se u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, kroz specifični cilj tog programa “Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine”.
Za Grad Pulu, kao središte urbanog područja, mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja, predstavlja snažnu razvojnu perspektivu i izvanredan je alat u sustavu korištenja bespovratnih sredstava EU-fondova. Europa je prepoznala važnost urbanih središta kojima na ovaj način omogućuje ostvarenje efikasnijeg i proaktivnijeg načina za povlačenje bespovratnih sredstava kao i jačanje uloge gradova. ITU mehanizam odgovara na ekonomske, ekološke i društvene izazove koji utječu na cijelo urbano područje te ih svojim integriranim, na teritoriju temeljenim pristupom nastoji riješiti.
Gradu Puli je za predmetni projekt iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano sufinanciranje od 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava od kojih se 5.552.274,93 kuna odnosi se na nositelja projekta (28,88 % prihvatljivih troškova), 849.027,27 kuna na Turističku zajednicu grada Pule (84,99% prihvatljivih troškova), a 2.598.697,80 kuna na Povijesni i pomorski muzej Istre (84,99% prihvatljivih troškova).

Više informacija potražite na stranicama Grada Pule.

Najnovije